Σάββατο 16 Απριλίου 2016

NuitDebout - Γνωρίστε τους νέους και τις νέες από την Γαλλία



(+VIDEO) Γνωρίστε τους νέους και τις νέες από την Γαλλία που αποφάσισαν να μείνουν ξύπνιοι όλοι νύχτα τις τελευταίες δύο εβδομάδες διαμαρτυρόμενοι για την αποπολιτικοποίηση της πολιτικής και την αντικατάσταση της από τον (νόμο) των αγορών. (δηλ. Των τραπεζών, των πολυεθνικών και των μονοπωλίων)  
«Αν λέτε ότι δεν υπάρχει πολιτική - μόνο η αγορά - τότε ποιο είναι το νόημα της ψηφοφορίας; Ποιο είναι το νόημα στο να συμμετέχουν οι πολίτες σε πολιτικά κόμματα; »

Το κίνημα νεολαίας Nuit Debout ( «Up All Night ') που ήδη εξαπλώνεται στο Βέλγιο, τη Γερμανία και την Ισπανία, κάνει πρωτοσέλιδα στο εξωτερικό, φρικάρει τη γαλλική κυβέρνηση και δημιουργεί αναταράξεις στα μέσα ενημέρωσης.


Παρά τις προσπάθειες της αστυνομίας να διαλύσει το κίνημα, χιλιάδες νέοι άνθρωποι έχουν κατασκηνώσει  στην πλατεία διαμαρτυρίας του Παρισιού, στην Place de la République, από τις 31 Μαρτίου.
Από τότε αναφέρονται σε κάθε νέα μέρα διαμαρτυρίας ως «Μαρτίου 32, Μαρτίου 33 ' και ούτω καθεξής.   Σήμερα έχουμε φτάσει στην 47η Μαρτίου και υπάρχει αναρτημένο πρόγραμμα εκδηλώσεων έως και την 51η .
Ξεκινώντας ως διαδήλωση ενάντια στη γαλλική εργασιακή μεταρρύθμιση, τα συλλαλητήρια εξελίχθηκαν σε μία πολύ μεγαλύτερη έκφραση δυσαρέσκειας κυρίως κατά της πολιτικής και κοινωνικής ανισότητας, σε μία χώρα όπου η ανεργία των νέων είναι σε 18-ετή υψηλό, 24 τοις εκατό.
Επίσης, στη δυσαρέσκεια των νέων της Γαλλίας προστίθεται η γενική απογοήτευση τους για το πρόγραμμα της κυβέρνησης και για την επέκταση του νόμου εκτάκτου ανάγκης μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι.
Τις επιδρομές σε σπίτια και εν τέλει των περιορισμό των δικαιωμάτων των πολιτών. 
Σύμφωνα με τους θεατές, οι καταλήψεις και δημοκρατικές συζητήσεις είναι ιδιαίτερα οργανωμένες και έρχονται σαν ένα νέο είδος των εξελιγμένων μίνι-κοινωνιών, συμπεριλαμβανομένων των γενικών συνελεύσεων,
επιτροπών, βιβλιοθηκών, της δωρεάν κουζίνας και των μουσικών που παίζουν στο τέλος της ημέρας. Όλα θυμίζουν τα κινήματα (occupy) του 2011 αλλά με περισσότερη εμπειρία.  

Παρά το γεγονός ότι τα καθεστωτικά μέσα ενημέρωσης δεν προβάλουν το Nuit Debout, εκτιμάται ότι επτά στους δέκα νέους Γάλλους πιστεύουν ότι οι διαμαρτυρίες αυτές, αντιπροσωπεύουν τις επιθυμίες τους.

κέρδη: ο Γάλλος πρωθυπουργός Manuel Valls ανακοίνωσε μέτρα αξίας 500 εκατομμυρίων ευρώ για να βοηθήσει τους νέους που αναζητούν εργασία, μετά από συνάντηση που είχε με 8 από τις συλλογικότητες που συμμετέχουν στην κίνηση Nuit Debout



Σε μία ανάρτηση τους στο facebook αναφέρουν: «Είμαστε 100 000 και σύντομα θα είμαστε εκατομμύρια προσπαθούμε να οικοδομήσουμε μαζί μια νέα δύναμη που κινεί τον παλιό κόσμο»


Πηγές: http://www.nuitdebout.fr/
https://www.youtube.com/channel/UCRLZ1A3OweyAlESd89Ho7_A
https://twitter.com/nuitdebout

Motivator 
www.skouliki.net
http://skoulikinet.blogspot.com/2016/04/nuitdebout.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου