Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2017

Για ένα Νέο Σύνταγμα της Ελλάδας ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ

Προσπάθησα να μελετήσω τις διάφορες προτάσεις για την αναθεώρηση ή την ριζική αλλαγή του Συντάγματος, θέμα με το οποίο έχω ασχοληθεί και εγώ στο παρελθόν. Γενικά υπάρχουν καλές προτάσεις αλλά και πολύ κακές. Η προθεσμία μίας διαβούλευσης για το ζήτημα αυτό έχει λήξει. 4/09/2017. http://www.syntagma-dialogos.gov.gr Φυσικά δεν έχει χαθεί κάποια ευκαιρία ή κάτι τέτοιο. Σε συνεχεία της ανάρτησης που είχα κάνει στις 7 Σεπτεμβρίου 2017 https://skoulikinet.blogspot.gr/2017/09/blog-post.html,  σήμερα δημοσιεύω την ολοκληρωμένη μου εργασία σχολιασμού, αφού διάβασα όλες τις προτάσεις. Ολοκληρωμένες, επιμέρους και τις παρεμβάσεις.
-

Γενικά σχόλιο.

Ένα νέο ή ένα αναθεωρημένο Δημοκρατικό Σύνταγμα πρέπει να είναι καλύτερο από το προηγούμενο και να ενθαρρύνει την ενασχόληση των πολιτών στην αυτοκυβέρνηση της πολιτείας από τους ίδιους. Να είναι σαφές, απλό και να μην παραπέμπει σε άπειρους νόμους. Είναι μοιραίο σε κάποιες περιπτώσεις να παραπέμπει σε κάποιος νόμους,  αλλά γενικά θα πρέπει να αποφεύγεται.
-

Δημοκρατία, διαδικασίες και το Σύνταγμα της χώρας.

Εξακολουθώ να πιστεύω ότι η αλλαγή ή η αναθεώρηση του Συντάγματος είναι μία εξαιρετικά επικίνδυνη ενέργεια στην παρούσα στιγμή. Και όσες φορές έγινε στο παρελθόν είχε σαν αποτέλεσμα ένα χειρότερο Σύνταγμα της χώρας. Επιπλέον και βάση της μικρής εμπειρίας που έχω αποκτήσει ασχολούμενος με τα κοινά, μία διαδικασία ή κάποιοι κανόνες δεν είναι δυνατό να εξασφαλίσουν μία ομαλή δημοκρατική δίκαιη διακυβέρνηση από μόνες τους. Η δημοκρατία δεν είναι διαδικασίες και νόμοι. Η δημοκρατία είναι αξία την οποία τιμούμε ή όχι. Επιστρέφοντας στο τι θα πει δημοκρατία ετυμολογικά*. Το σύνολο των πολιτών, ο δήμος και η κυριαρχία τους , κράτος. Άρα, βασικά, τα υποκείμενα, οι πολίτες πρέπει να είναι ενεργά, δημοκρατικά και δίκαια. Πως θα γίνει αυτό από την μία ημέρα στην άλλη; Δεν θα γίνει. Αλλά μπορούμε να το καλλιεργήσουμε με παιδεία. 

*Η ετυμολογία της λέξεως βρίσκεται στα συνθετικά «δήμος» (το σύνολο ή η συνέλευση των ανθρώπων που έχουν πολιτικά δικαιώματα) και «κράτος» (δύναμη, εξουσία, κυριαρχία). Ο όρος επινοήθηκε κατά τον πέμπτο αιώνα π.Χ., στην κλασική Ελλάδα, και χρησιμοποιήθηκε κατ' αντιδιαστολή με τη μοναρχία, την αριστοκρατία και την ολιγαρχία,[3] με τον Κλεισθένη να είναι ο ιδρυτής της πρώτης δημοκρατίας κατά το 508-507 π.Χ. μετά το τέλος της τυραννίας του Πεισίστρατου,[4] και τον Περικλή να συνεχίζει την παράδοση κατά τον χρυσό αιώνα των Αθηνών. Σήμερα, στην καθομιλουμένη, χρησιμοποιείται συνήθως κατ' αντιδιαστολή με τον όρο δικτατορία. https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%94%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CE%BA%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%AF%CE%B1



Μία ακόμη πρόταση από εμένα.

Πρέπει να θεσπιστεί Συνταγματικά η ετήσια γενική απογραφή όλων των έμβιων και άψυχων υποκειμένων της Ελληνικής επικράτειας. Ειδικότερα για τους Έλληνες πολίτες είναι αναγκαίο να δημιουργηθεί ένα νέο ενιαίο μητρώο πολιτών και να ανανεώνεται κάθε χρόνο στα πλαίσια της ετήσιας γενικής απογραφής. Οι πολίτες θα καλούνται να ανανεώνουν την εγγραφή τους στο ενιαίο μητρώο τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο. Η εγγραφή γίνεται μόνο σε Ελληνικό έδαφος και μόνο με την φυσική παρουσία του πολίτη στην αρμόδια υπηρεσία που θα οριστεί η οποία και θα είναι υπεύθυνη για την ταυτοποίηση . Παράδειγμα για το έτος 2018 η προθεσμία λήγει 31/12/2017. Αν κάποιος πολίτης χάσει την προθεσμία, χάνει αυτομάτως και το δικαίωμα στο εκλέγειν και εκλέγεσθαι και στην συμμετοχή του σε δημοψηφίσματα για ένα χρόνο. Αν ο πολίτης χάσει για τέσσερα συνεχόμενα έτη τις προθεσμίες, χάνει την ιδιότητα του Έλληνα Πολίτη. Την οποία μπορεί να ανακτήσει όποτε θελήσει να το κάνει εφόσον κατέχει την ελληνική ιθαγένεια. Παράλληλα να δίνεται η δυνατότητα σε ομογενής να συμμετέχουν στην πολιτική διαδικασία αλλά όχι σαν Έλληνες Πολίτες αλλά με την πραγματική ιδιότητα τους, σαν ομογενής. Δεν θα αποκλείονται αλλά είναι άλλο να ζεις στην Ελλάδα και άλλο να ζεις στο εξωτερικό. Πολίτης είναι κάποιος εκεί που κατοικεί και ανήκει. Πολιτικά δικαιώματα θα πρέπει να δίνονται σε αλλοδαπούς αν το θελήσουν με την προϋπόθεση να τους έχει παρασχεθεί η βασική Ελληνική Παιδεία σε δύο βασικούς άξονες. Την Γλώσσα και την Ιστορία. Επιπλέον θα πρέπει να ζουν στην χώρα για συνολικό διάστημα τουλάχιστον 8 χρόνια, μέσα σε 9 χρόνια. Στα παιδιά των μεταναστών που γεννιούνται και μεγαλώνουν στην Ελλάδα θα δίνονται Πολιτικά δικαιώματα όπως ισχύει σήμερα. Και στα εγγόνια και ιθαγένεια.

σημειώσεις:  ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ - ΕΝΟΙΑΙΟ ΜΗΤΡΩΟ ΠΟΛΙΤΩΝ ΜΕ τρεις κωδικούς πολίτη 
1.σταθερό κωδικό αριθμό στην πρώτη εγγραφή, κρυφό πάντα. Αποκάλυψη μόνο σε περίπτωση θανάτου ή παραποίησης ή αποδεδειγμένης απάτης. 
2. κωδικό αριθμό που αλλάζει κάθε χρόνο και είναι αύξον αριθμός με την ημερομηνία ανανέωσης για ανώνυμη πολιτική δράση. Κρυφές Ψηφοφορίες 
3. Ονοματεπώνυμο και κλειδάριθμος - Φανερή πολιτική δράση - σχολιασμός - φανερές ψηφοφορίες - προτάσεις
-

Παγκόσμιες προκλήσεις, μετασχηματισμοί και ανακατατάξεις.

Όπως μπορεί να γνωρίζετε ήδη από το 2011 και εν μέρη εξαιτίας της λεγόμενης οικονομικής κρίσης του 2008, έχει ανοίξει στην ελληνική κοινωνία μία γενική συζήτηση για την αλλαγή του πολιτικού συστήματος προς ένα δημοκρατικότερο και δικαιότερο. Προσωπικά ξεκίνησα την πορεία μου σαν αυτόνομος και ανεξάρτητος δημοσιογράφος με μία πρόταση διακυβέρνησης άμεσης δημοκρατίας. https://protasi-amesi-dimokratia.blogspot.gr/2016/10/blog-post.html Έκτοτε έχω γράψει αρκετά στην προσπάθεια μου να περιγράψω, να αναλύσω την κατάσταση στην Ελλάδα προκειμένου να βρεθούν και κάποιες διέξοδοι. https://skoulikinet.blogspot.gr/2017/07/draft-20170628.html
Κινήματα και κινήσεις πολιτών με φιλοδοξίες για μία δικαιότερη κοινωνία δημιουργήθηκαν σε όλο τον κόσμο. Ισπανία, Ελλάδα, Νέα Υόρκη, Γερμανία, Συρία, Αίγυπτος, Τυνησία και σε πολλά άλλα μέρη. Επαναστάσεις και αντεπαναστάσεις. Δράσεις και αντιδράσεις. Έκτοτε πολλά έχουν ειπωθεί και λίγα έχουν εν τέλη γίνει. Ο επαναπροσδιορισμός του τι θα πει πολιτική και δημοκρατία έχει προχωρήσει και η υπερβατικότητα των δομημένων θεσμών κυβέρνησης έχει γίνει πιο δύσκολη εξαιτίας αυτού του επαναπροσδιορισμού και της επιστροφής αν θέλετε σε πολύ χρήσιμες αξίες οι οποίες τις προηγούμενες δεκαετίες είχαν κάπως ξεχαστεί. Το κλειδί στην όποια δημοκρατική διαδικασία είναι η συμμετοχή των υποκειμένων της. Ο πρώτος ανώτερος κανόνας του κράτους μπήκε στο στόχαστρο για αλλαγή και βελτίωση, φυσικά όμως υπάρχει και η αντίδραση του κακός εννοούμενου συστήματος. Σήμερα λοιπόν το κακός εννοούμενο σύστημα έχει να προτείνει μερικές αλλαγές που για εμένα είναι προσχηματικές και στην πραγματικότητα θα διευκολύνει όχι την μετάλλαξη σε ένα δικαιότερο σύστημα αλλά την συνέχιση μίας ατζέντας που θέλει την περαιτέρω αποδυνάμωση των κοινωνιών, τουλάχιστον των χωρών της Βόρειας Αφρικής, της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής. Για παράδειγμα από πολλές μεριές προτείνεται ένα πιο προεδρικό σύστημα από αμιγώς πρωθυπουργικό που είναι σήμερα. Εγώ θεωρώ αναχρονιστικό αυτό το σύστημα και κακά τα πρότυπα των ΗΠΑ και της Γαλλίας. Δείτε σήμερα τι γίνεται στην Γαλλία με των έως πρόσφατα πολλά υποσχόμενο ανεξάρτητο Εμμανουέλ Μακρόν. Φαίνεται να συνεχίζει την ατζέντα διάλυσης των εργασιακών που επιχείρησαν ο Ολάν και ο Σαρκοζί.
http://www.athina984.gr/2017/09/23/gallia-se-amesi-ischy-diatagmata-gia-ti-metarrythmisi-tou-ergatikou-kodika/ Γιατί γίνονται όλα αυτά; Είναι άραγε ο ακήρυχτος πόλεμος ανάμεσα στα μλοκ Ευρώ-Δολαρίου ενάντια στις χώρες BRICS;( Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, Νότια Αφρικήhttps://el.wikipedia.org/wiki/BRICS Είναι οι ΗΠΑ που περιχαρακώνονται σε μία πιο κλειστή εθνική πολιτική, ξεπουλώντας τους ας πούμε παραδοσιακούς συμμάχους τους στους (Κινέζους); Είναι όλο αυτό οι πόνοι μίας γέννας μίας νέας εμπορικής αρχιτεκτονικής; Πάντως ο μπαμπούλας της Ευρώπης, ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας μοιάζει να μην εξυπηρετεί ούτε τα συμφέροντα της Ευρώπης ούτε τα συμφέροντα της ίδιας του της χώρας, την στιγμή που επιμένει σε μία σφιχτή δημοσιονομική πειθαρχεία η οποία έχει σαν αποτέλεσμα τον περιορισμό της ρευστότητας στην αγορά, άρα και την συρρίκνωση των οικονομιών, την συρρίκνωση της δύναμης των χωρών και των πολιτών τους, την στιγμή μάλιστα που η άλλη μεριά κάνει το αντίθετο. Ρίχνει λεφτά στην αγορά και κάνει επενδύσεις με ένα μείγμα δημόσιων κυρίως αλλά και ιδιωτικών κεφαλαίων.
-

Που βρισκόμαστε σε σχέση με τις Παγκόσμιες τάσεις.

Η Ελλάδα βρίσκεται ακριβώς στην μέση ενός παγκόσμιου οικονομικού πολέμου Δύσης και Ανατολής και πιέζεται από τις δύο παγκόσμιες συμπληγάδες. Από την μία μεριά η δύση και η ιστορική κυριαρχία της, από την άλλη η ανατολή και οι νέες συμμαχίες της (BRICS). Νότια η Αφρικανικές χώρες που θέλουν απεγνωσμένα να σταθούν στα πόδια τους αν μπορέσουν να μαζέψουν την από καιρό χαμένη κυριαρχία τους. Και στο βορά, οι χώρες του πρώην Ανατολικού Μπλοκ που φλερτάρουν όπως και εμείς και με τα δύο μπλοκ. Η αλλαγή της παγκόσμιας κυριαρχίας έχει ξεκινήσει από την δεκαετία του 1970 με την πετρελαϊκή κρίση και αν δεν είναι καθόλου νέα υπόθεση. Το ζήτημα δεν είναι με ποιο μπλοκ θα είμαστε. Σε ένα επίπεδο αυτό μοιάζει με ζωτικής σημασίας αλλά δεν είναι. Το ζήτημα ήταν, είναι και θα είναι: Τι παράγουμε, τι προσφέρουμε και σε τι επίπεδο ποιότητας. Όλα τα άλλα είναι λεπτομέρειες. Αν θέλουμε να παίξουμε ρόλο σαν χώρα θα πρέπει να σταματήσουμε να ψάχνουμε για προστάτες και να κοιτάξουμε να σταθούμε στα δικά μας πόδια, χωρίς δανεικά, χωρίς προστάτιδες δυνάμεις και χωρίς παρωπίδες. Έχοντας ανακτήσει έως τον πιο υψηλό βαθμό είναι δυνατό, μία ενεργειακή, τεχνολογική και διατροφική κυριαρχία, από εκεί και πέρα θα μπορούμε να σκεφτόμαστε πως θα αξιοποιήσουμε τα εμπορικά μας πλεονάσματα. Εκεί είναι το ζήτημα και όχι στα χρηματικά πλεονάσματα ή ελλείμματα.
-

Διάβασα όλες τις προτάσεις, ολοκληρωμένες, επιμέρους και παρεμβάσεις. Με την ευκαιρία αυτή έκανα μερικά σχόλια.

Τα σχόλια μου είναι σε ((διπλές παρενθέσεις))

Ολοκληρωμένες Προτάσεις

Πρόταση για μια προοδευτική συνταγματική αναθεώρηση των Χρ. Βερναρδάκη, Αν. Δημητρόπουλου, Κ. Ζώρα, Γ. Κατρούγκαλου (συντονισμός), Ηλ. Νικολόπουλου, Κ. Χρυσόγονου

http://www.syntagma-dialogos.gov.gr/?p=20308

Ανακλητότητα, λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία για ψήφιση νόμων ή διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

((Πολύ καλές προτάσεις επί της αρχής. Μου αρέσει ιδιαίτερα η κλίση προς ένα πιο αμεσοδημοκρατικό σύστημα. Αν και με μία πιο προσεχτική ματιά βλέπω πως οι προδιαγραφές για την συγκέντρωση υπογραφών για δημοψήφισμα είναι σε πολύ υψηλά νούμερα. Γιατί οι 300 βουλευτές και οι μερικές χιλιάδες βοηθοί και συνεργάτες τους να είναι αρκετοί ώστε να φέρουν έναν νόμο στη βουλή ενώ οι πολίτες να πρέπει να συγκεντρώσουν τεράστιους αριθμούς υπογραφών για να μπει η όποια πρόταση τους σε αξιολόγηση και τελικά δημοψήφισμα;
 Ιδιαίτερα μου αρέσει η αναφορά στην ελεύθερη πρόσβαση στην πληροφορία.
Αλλά υπάρχουν και σημεία που δεν μου αρέσουν. Οι συμπαθέστατοι νομικοί επιστήμονες ίσως να νομίζουν ότι όλα θα διορθωθούν αν έχουμε καλούς δικαστές και καλά δικαστήρια και καλές επιτροπές. Δεν λέω ότι δεν
χρειάζονται όλα αυτά ...))


1 ος άξονας: Μια νέα αρχιτεκτονική του πολιτεύματος

Δυνατότητα άμεσης εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Ειδικότερα, προτείνεται εκλογή του Προέδρου από το κοινοβούλιο, αν
εξασφαλίζεται η μέγιστη συναίνεση των δύο τρίτων της Βουλής σε δύο
διαδοχικές ψηφοφορίες. Αν αποβούν άκαρπες, τότε η τρίτη ψηφοφορία
θα ανήκει στο εκλογικό σώμα, που θα αποφασίζει ανάμεσα στους δύο
πλειοψηφήσαντες υποψηφίους της τελευταίας ψηφοφορίας στο κοινοβούλιο (άρθρο 32).

Λελογισμένη ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της
Δημοκρατίας με στόχο την ενίσχυση του ρυθμιστικού, σταθεροποιητικού
και εγγυητικού του ρόλου. Προτείνεται η δυνατότητα του Προέδρου να
απευθύνεται στη Βουλή για σπουδαίο λόγο, να συγκαλεί το Συμβούλιο
των Πολιτικών Αρχηγών, αλλά και να παραπέμπει ψηφισμένο νόμο σε
ειδικό γνωμοδοτικό όργανο, αποτελούμενο αποκλειστικά από δικαστές για
να κρίνει επί της συνταγματικότητάς του (άρθρα 35, 40 και 42).
Προτείνεται, επίσης, η προσθήκη νέων αρμοδιοτήτων, όπως ο διορισμός
μέρους της ηγεσίας των Ανώτατων Δικαστηρίων, των μελών του Ανώτατου
Ειδικού Δικαστηρίου και των μελών των ανεξαρτήτων Αρχών, η
παραπομπή προς το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο νομοσχεδίου ή πρότασης
νόμου που έχει ψηφιστεί από τη Βουλή και η έκδοση διαγγελμάτων.
Επιπλέον, προβλέπεται και η δυνατότητα ανάκλησης του Προέδρου της
Δημοκρατίας, ύστερα από ενυπόγραφες αιτήσεις τουλάχιστον ενός
εκατομμυρίου πολιτών, και σχετική προκήρυξη δημοψηφίσματος (άρθρο 49
παρ. 5).

((Και σε αυτήν την πρόταση διακρίνω έναν ενισχυμένο ρόλο του Προέδρου. Δεν βλέπω πως θα διακρίνονται οι εξουσίες εκτελεστική, νομοθετική και δικαστική.(ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ: ο διορισμός μέρους της ηγεσίας των Ανώτατων Δικαστηρίων, των μελών του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου και των μελών των ανεξαρτήτων Αρχών,) Η επιλογή του Προέδρου δεν είναι καλό να
γίνεται από την Βουλή και εκεί να μένουν μόνο δύο για να επιλεγούν από τους ψηφοφόρους. Είναι ένα προφανές εμπόδιο που πάλι παραπέμπει σε κόμματοκρατεία.  Φυσικά η ανακλητότητα είναι μία καλή ιδέα αλλά το νούμερο του ενός εκατομμυρίου υπογραφών είναι υπερβολικό. Αν περισσότεροι από το ένα δέκατο των ψηφοφόρων είναι δυσαρεστημένοι με τον Πρόεδρο τους, ε τότε τι να το κάνεις το δημοψήφισμα; Αυτο το νούμερο συγκέντρωσης υπογραφών μάλλον κάνει την διαδικασία ανέφιχτη.  ))


3 ος άξονας: Καθιέρωση θεσμών άμεσης δημοκρατίας

Λαϊκή πρωτοβουλία για διενέργεια δημοψηφισμάτων με
500.000 υπογραφές για εθνικά θέματα, 1 εκατομμύριο υπογραφές για
ψηφισμένο νόμο (εκτός δημοσιονομικών ζητημάτων) και 100.000.
5υπογραφές για νομοθετική πρωτοβουλία από τους ίδιους τους πολίτες
(άρθρα 44 και 73).

((Νομίζω ότι από μία άλλη κατεύθυνση δεν θα πρέπει να υπάρχουν στεγανά ακόμα και για τα δημοσιονομικά. Πολύ απλά. Αν γίνεται δίκαιη φορολόγηση και οι ανάγκες του κράτους είναι διαφανής, όσο το δυνατό περισσότερο
τότε και οι πολίτες δεν θα ζητούν παράλογα πράγματα. Επανέρχομαι στην πρόταση μου για την ανάγκη να υπάρχει συστηματική απογραφή. Έτσι δεν θα τίθεται ποτέ θέμα άδικης φορολόγησης αν είναι φανερό σε όλους ότι το κράτος
έχει τις συγκεκριμένες ανάγκες!))

4 ος άξονας: Ισχυροποίηση του κράτους δικαίου
Οι προτάσεις αποσκοπούν στην καλύτερη λειτουργία των ελεγκτικών
μηχανισμών και των θεσμικών αντιβάρων του πολιτεύματος, ιδίως η
ενίσχυση του έργου των ανεξάρτητων αρχών και της δικαιοσύνης, με
έμφαση στην διεύρυνση των αρμοδιοτήτων συνταγματικού ελέγχου του
Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου. Τίθεται τέρμα στην ασυλία του πολιτικού
προσωπικού.
Προτείνεται ειδικότερα:

Θεσμοθέτηση προληπτικού συνταγματικού ελέγχου μετά από
πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας ή της κυβέρνησης ή 120
βουλευτών, θα γνωμοδοτεί επί ψηφισμένου νομοσχεδίου εντός
συντομότατης προθεσμίας (άρθρο 100).

Κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας, εκτός, ενδεχομένως, για
τα αδικήματα που σχετίζονται άμεσα με το λειτούργημα των βουλευτών
(άρθρο 62)
((Καμία ασυλία; Πόσο δύσκολο είναι; Αν κάποιος φοβάται ότι θα τον καταδιώκουν οι δικομανείς ας μην γίνει Βουλευτής. Επιπλέον μπορεί να προβλεφθεί μία φορά κάθε εξάμηνο να εξετάζονται όλες μαζί οι μηνύσεις που έτσι και άλλως φιλτράρονται από τους δικαστές πριν πάνε σε ακροατήριο ή στο αρχείο ως αβάσιμες- Όχι η Βουλή, άλλο σώμα πρέπει να τα εξετάζει αυτά.))

Τροποποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Κατάργηση
του ευνοϊκού ποινικού καθεστώτος του πολιτικού προσωπικού (εφαρμογή
των κοινών διατάξεων για την ποινική ευθύνη υπουργών και ασυλία
βουλευτών με οριακές εξαιρέσεις για προστασία από πολιτική δίωξη,
άρθρο 86).

((Σε ένα αμεσοδημοκρατικό σύστημα οι πολίτες δεν θα χρειάζεται να προσφεύγουν στα δικαστήρια. Η λογοδοσία και τελικά η απονομή δικαιοσύνης μπορεί να γίνεται μέσα από θεσμούς ανακλητότητας. Τα δικαστήρια μπορούν να αποφασίζουν για ποινές πλέον των προβλεπόμενων από αυτές τις διαδικασίες))

Να τεθεί σε δημόσιο διάλογο το ερώτημα για την
αποτελεσματική λειτουργία των ανεξάρτητων αρχών. Προτείνεται επίσης
να συγκροτούνται με μικρότερες πλειοψηφίες αν τα 4/5 δεν
συγκεντρωθούν σε ορισμένες προθεσμίες (άρθρο 101 Α ).
(( Τι θα πει ανεξάρτητη αρχή; Οι υπόλοιπες αρχές από τι, ποιον εξαρτώνται; ))

Προτείνεται η κατάργηση της επιλογής των κορυφών της
Δικαιοσύνης από το Υπουργικό Συμβούλιο και η επιλογή τους από τον
Π.τ.Δ. από κατάλογο με τριπλάσιο αριθμό από τις προς κατάληψη θέσεις
που προτείνονται από τις Ολομέλειες των Ανώτατων Δικαστηρίων (άρθρο
90 παρ. 5).
(( Εδώ πάλι έχουμε αλλαγή στο ποιος επιλέγει τους ανώτατους δικαστικούς
και πάλι το στεγανό του πολιτικού και κομματικού συστήματος παραμένει))

Προτείνεται, επιπλέον, ως αποτελεσματικότερη μορφή
συνδυασμού του διάχυτου ελέγχου της συνταγματικότητας των νόμων η
εξής διαδικασία: όταν οποιοδήποτε δικαστήριο κρίνει διάταξη νόμου
αντισυνταγματική, υποχρεώνεται να αναστέλλει την έκδοση οριστικής
απόφασης και να παραπέμπει το ζήτημα στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο,
το οποίο θα αποφαίνεται με δεσμευτική δύναμη για όλα τα δικαστήρια
(άρθρο 100 παρ. 5). Με αυτόν τον τρόπο κατοχυρώνεται η δυνατότητα
όλων των δικαστηρίων να συνεχίζουν να ελέγχουν τη συνταγματικότητα
των νόμων, αλλά επιταχύνεται σημαντικά η σχετική διαδικασία και
αποφεύγεται ο κίνδυνος αντιφατικών αποφάσεων.

Προτείνεται, ακόμη, ο δικαστικός έλεγχος της συνδρομής
περιπτώσεων εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης που
οδηγούν σε έκδοση Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου, ενόψει της
κατάχρησις τους τη μνημονιακή περίοδο.

Διασάφηση του τρόπου ελέγχου των δημοσίων οικονομικών
από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Νέες ρυθμίσεις για τις Ανεξάρτητες Αρχές, ώστε να είναι
δυνατή η συγκρότηση τους και διαφανής στον κοινοβουλευτικό έλεγχο η
λειτουργία τους (άρθρο 101 Α).

Τέλος,προτείνεται ενίσχυση των αρμοδιοτήτων των περιφερειακών οργάνων και των ΟΤΑ (άρθρο 102)
((Γενικό. Εγώ Θα έλεγα. προτείνεται ενίσχυση των αρμοδιοτήτων των περιφερειακών οργάνων και των Ο.Τ.Α. που θα υπόκεινται σε επιτροπές δημοτών με ελεύθερη συμμετοχή))
- - - - - - - - - -

ΠΡΟΤΑΣΗ: Συνταγματική πρόταση της κίνησης πολιτών με την ονομασία «Πρωτοβουλία για Ριζική Συνταγματική Αλλαγή»
http://www.syntagma-dialogos.gov.gr/?p=20266

((Κατά αρχήν διαφωνώ με την ιδέα της προεδρικής δημοκρατίας αλλά η πρόταση αυτή είναι εξαιρετική και καλά δουλεμένη. Δεν θεωρώ ότι ανοίγει αρκετά προς το δημοκρατικότερο αλλά είναι αξιέπαινες οι προσπάθειες για να αντιμετωπιστούν οι σημερινές στρεβλώσεις του συστήματος. Ίσως η ελληνική κοινωνία να μην είναι ώριμη ακόμα για μία πιο ανοιχτή πιο άμεση δημοκρατία και αυτό είναι κάτι που το αντιλαμβάνομαι και εγώ. 'Όμως οι προσπάθειες θα πρέπει να συνεχιστούν.  Και θεωρώ ότι η ελληνική κοινωνία σήμερα είναι ώριμη και πιο υποψιασμένη και πιο ενημερωμένη από ότι ήταν τις προηγούμενες τέσσερις δεκαετίες για τις οποίες έχω ανάμνηση και επομένως άποψη.))

((Παρακαλώ να μην θεωρήσετε ότι απορρίπτω αλλά ούτε εγκρίνω το
οτιδήποτε αν δεν αναφέρομαι σε αυτό. Είναι οι σκέψεις μου και μόνο. Και ευκαιρία για προτάσεις αλλά έμμεσα.))


Άρθρο 13: Θρησκευτική Ελευθερία

2. Kάθε θρησκεία είναι ελεύθερη και τα σχετικά με τη λατρεία της τελούνται
ανεμπόδιστα. H άσκηση της λατρείας δεν επιτρέπεται να προσβάλλει τη δημόσια
τάξη ή τα χρηστά ήθη. O προσηλυτισμός απαγορεύεται.
((Ίσως να μην το καταλαβαίνω εγώ αλλά αν κάθε θρησκεία είναι ελεύθερη γιατί απαγορεύεται ο προσηλυτισμός; Και από την άλλη μεριά πως εννοείται εδώ αυτή η λέξη. Τι δεν πρέπει να κάνουν οι θρησκείες; Να απειλούν; Να εκβιάζουν; Τι ακριβώς; ))

(( Προσηλυτισμός
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Προσηλυτισμός ονομάζεται η προσπάθεια παρακίνησης ατόμων να υιοθετήσουν συγκεκριμένες απόψεις, και κυρίως θρησκευτικές αξίες. H λέξη προέρχεται ετυμολογικά από το «προς» και τον παρακείμενο του ρήματος έρχομαι «ελήλυθα». Αν και ιστορικά χρησιμοποιήθηκε στην Καινή Διαθήκη για να περιγράψει τον εκχριστιανισμό των παγανιστών, σήμερα χρησιμοποιείται για να περιγράψει γενικότερα τις προσπάθειες άλλων θρησκειών να διαμορφώσουν τα πιστεύω ενός ατόμου, θρησκευόμενου ή μη, ώστε να υιοθετήσει την αντίστοιχη θρησκεία. Ο όρος έχει αρνητική σημασία και περιγράφει κυρίως τις βίαιες (σωματικά ή πνευματικά) προσπάθειες που χρησιμοποιούνται για να μεταπεισθεί ένα άτομο.

Το Σύνταγμα της Ελλάδος στο άρθρο 13 παράγραφος 2[1][2] απαγορεύει τον προσηλυτισμό ο οποίος νομικά ορίζεται πιο περιορισμένα, για να μην θίγεται το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης του θρησκευτικού αισθήματος, ως «η με αθέμιτα μέσα προσπάθεια διείσδυσης στην θρησκευτική συνείδηση του άλλου».[3]
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CF%81%CE%BF%CF%83%CE%B7%CE%BB%CF%85%CF%84%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82 ))


Άρθρο 14: Ελευθερία του Τύπου
1. Kαθένας μπορεί να εκφράζει και να διαδίδει προφορικά και γραπτά δια του τύπου τους στοχασμούς του.
2. O τύπος είναι ελεύθερος. H λογοκρισία και κάθε άλλο προληπτικό μέτρο
απαγορεύονται.
3. H κατάσχεση εφημερίδων και άλλων εντύπων, είτε πριν από την κυκλοφορία είτε ύστερα από αυτή, απαγορεύεται. Kατ’ εξαίρεση επιτρέπεται η κατάσχεση, με παραγγελία του εισαγγελέα, μετά την κυκλοφορία:

α) για προσβολή κάθε θρησκείας,

β) για προσβολή του προσώπου του Προέδρου του Κράτους,
(( Μερικές φορές η προσβολή είναι χρήσιμη. Μόνο η (εμμονική)  κατάχρηση βλάπτει αλλά κυρίως τον ίδιο που την κάνει. ))

δ) για άσεμνα δημοσιεύματα που προσβάλλουν ολοφάνερα τη δημόσια αιδώ, στις περιπτώσεις που ορίζει ο νόμος.
((Νομίζω ότι μόνο για την προστασία των ανηλίκων μπορούν να μπαίνουν τέτοια ζητήματα.))


Άρθρο 15: Κινηματογράφος, φωνογραφία, ραδιοφωνία, τηλεόραση
1. Oι προστατευτικές για τον τύπο διατάξεις του προηγούμενου άρθρου
εφαρμόζονται και στη ραδιοφωνία και την τηλεόραση.
2. Η ραδιοφωνία και η τηλεόραση υπάγονται στον άμεσο έλεγχο του Εθνικού
Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης που είναι ανεξάρτητη αρχή και το οποίο θα πρέπει να επιλέγεται με κλήρωση από έναν ίσο αριθμό δικαστών, δημοσιογράφων και πολιτών.
O άμεσος έλεγχος έχει ως σκοπό την αντικειμενική και με ίσους όρους μετάδοση πληροφοριών και ειδήσεων καθώς και προϊόντων του λόγου και της τέχνης, την εξασφάλιση της ποιοτικής στάθμης των προγραμμάτων που επιβάλλει η κοινωνική αποστολή της ραδιοφωνίας και της τηλεόρασης και η πολιτιστική ανάπτυξη της Χώρας, το σεβασμό της αξίας του ανθρώπου, την προστασία της παιδικής ηλικίας και της νεότητας, καθώς και την ισότιμη προβολή όλων των κομμάτων.

((Νομίζω ότι το Εθνικό Συμβουλίο Ραδιοτηλεόρασης πρέπει να αποτελείται μόνο από πολίτες ανεξαρτήτου επαγγελματικής ιδιότητας και να εκπαιδεύονται από δημοσιογράφους οι οποίοι θα τους μαθαίνουν τα περί δεοντολογίας δημοσιογραφικής. Όποιο μέσο θέλει να παράγει δελτία ειδήσεων θα πρέπει να έχει τα μέσα, το αναγκαία αρκετό δημοσιογραφικό προσωπικό και θα πρέπει να τηρεί την δημοσιογραφική δεοντολογία.
Κατά τα άλλα το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης ή η όποια αρχή οριστεί θα πρέπει να έχει την αρμοδιότητα μόνο στην τήρηση της δεοντολογίας στις ειδήσεις, την προστασία των ανηλίκων και τίποτα άλλο. Διαφορετικά πάλι
θα έχουμε λογοκρισία.))


Άρθρο 19: Απόρρητο επιστολών, ανταπόκρισης & επικοινωνίας
1. Tο απόρρητο των επιστολών και της ελεύθερης ανταπόκρισης ή επικοινωνίας με οποιονδήποτε άλλο γραπτό ή ηλεκτρονικό τρόπο είναι απόλυτα απαραβίαστο. Οι δικαστικές αρχές μπορούν με ειδικά αιτιολογημένη απόφασή τους να άρουν το απόρρητο και να λάβουν γνώση του περιεχομένου όταν πρόκειται για λόγους εθνικής ασφάλειας ή για διακρίβωση ιδιαίτερα σοβαρών εγκλημάτων.
2. Με την επιφύλαξη της διαδικασίας άρσης του απορρήτου της προηγουμένης
παραγράφου, απαγορεύεται η χρήση αποδεικτικών μέσων που έχουν αποκτηθεί κατά
παράβαση του άρθρου αυτού και των άρθρων 9 και 9Α.

(( Το ζήτημα αυτό είναι περίπλοκο. Στην εποχή μας όλες οι πληροφορίες είναι απροστάτευτες. Εκ του αποτελέσματος. Ζούμε στην εποχή που τείνουν όλα να γίνουν φανερά αλλά προς το παρόν όλα είναι φανερά μόνο σε πολύ λίγους...))

Άρθρο 21: Προστασία οικογένειας, γάμου, μητρότητας και παιδικής ηλικίας,
δικαιώματα ατόμων με αναπηρίες

3. Το Κράτος μεριμνά για την υγεία των πολιτών και παίρνει ειδικά μέτρα για την προστασία της νεότητας, του γήρατος, της αναπηρίας και για την περίθαλψη των απόρων.

Το κράτος είναι επίσης υπεύθυνο για την ποιότητα των προϊόντων που κυκλοφορούν στην αγορά και έχουν σχέση με την τροφή, την υγεία και την σωματική ακεραιότητα των πολιτών.

(( Το ζήτημα της τροφής είναι εξαιρετικά κρίσιμο. Τροφή και περιβάλλον είναι αλληλένδετα. Πρέπει να προστατευτεί και να αναπτυχθεί η Μεσογειακή διατροφή και να γίνονται όσο το δυνατόν λιγότερες εισαγωγές τροφίμων. Η χώρα θα πρέπει να αποκτήσει την διατροφική της επάρκεια και ανεξαρτησία. Επιπλέον είναι πολύ πιο υγιεινό να καταναλώνεται η τροφή που παράγεται στο ίδιο περιβάλλον παρά να μεταφέρεται.))
 

Άρθρο 32: Εκλογή

Σε περίπτωση πολέμου, η προεδρική θητεία παρατείνεται έως τη λήξη του.
((Οι πόλεμοι σήμερα είναι συνεχείς και κάθε τους μορφή έχει οικονομικούς σκοπούς. Δεν θα ήθελα να υπάρχουν
τέτοιες προβλέψεις... ))


Άρθρο 53: Βουλευτική Περίοδος

3. Σε περίπτωση πολέμου η βουλευτική περίοδος παρατείνεται σε όλη τη διάρκειά του. Αν η Βουλή έχει διαλυθεί, η διενέργεια των εκλογών αναστέλλεται ωσότου τελειώσει ο πόλεμος, ανακαλείται δε αυτοδικαίως η Βουλή που έχει διαλυθεί έως το τέλος του.
((Το ίδιο. Οι πόλεμοι σήμερα είναι συνεχείς και κάθε τους μορφή έχει οικονομικούς σκοπούς. Δεν θα ήθελα να υπάρχουν τέτοιες προβλέψεις... ))

Άρθρο 55: Προσόντα εκλογιμότητας
1. Για να εκλεγεί κανείς βουλευτής απαιτείται να είναι Έλληνας πολίτης, να έχει τη νόμιμη ικανότητα να εκλέγει, να έχει συμπληρώσει το εικοστό πέμπτο έτος της ηλικίας του κατά την ημέρα της εκλογής και να έχει εκπληρώσει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις ή να έχει απαλλαγεί νόμιμα.
((Μου αρέσει η ιδέα να ανέβει λίγο το ηλικιακό όριο κρίνοντας από τον εαυτό μου που στα 18 ήμουν ανώριμος, αν και δεν είμαστε όλοι ίδιοι.))


Άρθρο 61: Ανεύθυνο των βουλευτών
Οι βουλευτές δεν διώκονται καθ’ οιονδήποτε τρόπο για αγορεύσεις, πολιτικές
απόψεις ή ψήφο που διατύπωσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.
(( Με μπερδεύει αυτό. Αν κάποιοι βουλευτές συνωμοτήσουν για ψηφίσουν έναν βλαπτικό ή και αντεθνικό νόμο;; Αλλά ίσως το παρόν σχέδιο Συντάγματος να έχει την πρόβλεψη ότι ο Πρόεδρος και το επιτελείο του θα τον κόψει.
Αλλά πάλι, αυτό δεν με καθησυχάζει..))


Άρθρο 75 – Προτάσεις νόμων που συνεπάγονται επιβάρυνση του προϋπολογισμού

Κάθε πρόταση νόμου ή τροποποίηση νόμου που συνεπάγονται επιβάρυνση του
προϋπολογισμού, δηλαδή πρόσθετη δαπάνη ή ελάττωση εσόδων του
προϋπολογισμού δεν εισάγεται για συζήτηση, αν δε συνοδεύεται από ειδική έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που καθορίζει τη δαπάνη ή την ελάττωση εσόδων, καθώς και από γραπτή έγκριση του Υπουργού των Οικονομικών, η οποία παρέχεται μόνο σε περίπτωση απρόβλεπτης και άφευκτης ανάγκης ειδικά αιτιολογημένης.

Άρθρο 80 : Μισθός, σύνταξη, χορηγία, αμοιβή, νόμισμα
1. Mισθός, σύνταξη, χορηγία ή αμοιβή ούτε εγγράφεται στον προϋπολογισμό του Kράτους ούτε παρέχεται χωρίς οργανικό ή άλλο ειδικό νόμο.
2. Nόμος ορίζει τα σχετικά με την κοπή ή την έκδοση νομίσματος.
(( Σε καλή κατεύθυνση. Το νόμισμα είναι ένα εργαλείο που πρέπει να είναι σε δημόσιο έλεγχο με διαφάνεια. Σήμερα ζούμε την απορρόφηση ρευστότητας που ευνοεί άλλες χώρες ή ενώσεις κρατών που κάνουν το αντίθετο. Το χρήμα είναι εργαλείο μπορεί να παράγει ή να σκοτώσει ανάλογα πως χρησιμοποιείται.))

Άρθρο 110 - Αναθεώρηση του Συντάγματος
1. Οι διατάξεις του Συντάγματος υπόκεινται σε αναθεώρηση.
2. Η διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος άρχεται είτε με απόφαση της
Βουλής που λαμβάνεται με πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των
μελών της, ύστερα από πρόταση πενήντα (50) τουλάχιστον βουλευτών, είτε
υποχρεωτικά ύστερα από υπογραφές διακοσίων χιλιάδων (200.000) πολιτών.
3. Σε κάθε περίπτωση η πρόταση θα περιλαμβάνει τις αναθεωρητέες διατάξεις,
συγκεκριμένο σχέδιο αναθεώρησης και αιτιολογική έκθεση.
4. Τόσο η απόφαση της Βουλής, όσο και η πρόταση των πολιτών της παραγράφου 2,
τίθενται υποχρεωτικά σε δημοψήφισμα προς έγκριση από το λαό.
(( Θα μου άρεσε να υπάρχουν πολλές ευκαιρίες να εκφράζονται οι πολίτες σε διαβουλεύσεις και δημοψηφίσματα))
- - - - - - - - - -

Απόψεις Νέας Ελληνικής Συντακτικής Εθνοσυνέλευσης για την αναθεώρηση του Συντάγματος ή και για Νέο Σύνταγμα
http://www.syntagma-dialogos.gov.gr/?p=20233

((Μάλλον η πιο προωθημένη πρόταση, με την μεγαλύτερη φαντασία και η πιο αμεσοδημοκρατική που έχω διαβάσει.
Φυσικά δεν συμφωνώ με όλα και ούτε λέω ότι μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα.
Ποιος μπορεί να διαφωνήσει με τα παρακάτω που αναφέρονται στο Άρθρο 2;))

Άρθρο 2

Οι Αρχές που διέπουν το Πολίτευμα της Άμεσης Περιφερειακής Δημοκρατίας είναι οι ακόλουθες:

Η Αρχή της Ισηγορίας

Η Αρχή της Ισοπολιτείας

Η Αρχή της Ισονομίας (Όλοι είναι ίσοι απέναντι στους νόμους της ενεργής Δημοκρατίας των Ενεργών Πολιτών).

Η Αρχή της περιφερειακής διάρθρωσης του Πολιτεύματος, σύμφωνα με τον διοικητικό Χάρτη της Χώρας.

Η Αρχή της κληρωτής ανάδειξης των αξιωματούχων σε όλα τα πολιτειακά και πολιτικά λειτουργήματα.

Η Αρχή της τετραετούς θητείας των αξιωματούχων, μη επαναλήψιμης, αν δεν κληρωθούν όλοι οι δικαιούμενοι και επιθυμούντες προς κλήρωση ενεργοί Έλληνες πολίτες.

    Η Αρχή της ανακλητότητας και της λογοδοσίας των αξιωματούχων, στο τέλος της θητείας τους.

Η Αρχή ότι η Πολιτεία οφείλει να φροντίζει, ώστε όλοι οι Πολίτες της να έχουν ένα αξιοπρεπές επίπεδο ζωής, το οποίο καθορίζεται με νόμο


Άρθρο 61: (Ανεύθυνο των βουλευτών)

ΙΣΧΥΟΝ  ΑΡΘΡΟ

    O βουλευτής δεν καταδιώκεται ούτε εξετάζεται με οποιονδήποτε τρόπο για γνώμη ή ψήφο που έδωσε κατά την άσκηση των
βουλευτικών καθηκόντων. O βουλευτής διώκεται μόνο για συκοφαντική δυσφήμηση, κατά το νόμο, ύστερα από άδεια της Bουλής.

((Η Βουλή δεν μπορεί να αποφασίζει, άλλο σώμα πρέπει να αποφασίζει για τους Βουλευτές))
Aρμόδιο για την εκδίκαση είναι το Eφετείο. H άδεια θεωρείται ότι οριστικά δε δόθηκε, αν η Bουλή δεν αποφανθεί μέσα σε
σαράντα πέντε ημέρες αφότου η έγκληση περιήλθε στον Πρόεδρο της Bουλής. Aν η Bουλή αρνηθεί να δώσει την άδεια
ή αν περάσει άπρακτη η προθεσμία, η πράξη θεωρείται ανέγκλητη.

H παράγραφος αυτή έχει εφαρμογή από την προσεχή βουλευτική περίοδο.

    O βουλευτής δεν έχει υποχρέωση μαρτυρίας για πληροφορίες που περιήλθαν σ’ αυτόν ή δόθηκαν από αυτόν κατά την
άσκηση των καθηκόντων του, ούτε για τα πρόσωπα που του εμπιστεύθηκαν τις πληροφορίες ή στα οποία αυτός τις έδωσε.

-
Άρθρο 62: (Ακαταδίωκτο των βουλευτών)

ΙΣΧΥΟΝ  ΑΡΘΡΟ

Όσο διαρκεί η βουλευτική περίοδος ο βουλευτής δεν διώκεται ούτε συλλαμβάνεται ούτε φυλακίζεται ούτε με άλλο τρόπο
περιορίζεται χωρίς άδεια του Σώματος. Επίσης δεν διώκεται για πολιτικά εγκλήματα βουλευτής της Βουλής που διαλύθηκε,
από τη διάλυσή της και έως την ανακήρυξη των βουλευτών της νέας Bουλής.

H άδεια θεωρείται ότι δεν δόθηκε, αν η Bουλή δεν αποφανθεί μέσα σε τρεις μήνες αφότου η αίτηση του εισαγγελέα
για δίωξη διαβιβάστηκε στον Πρόεδρο της Bουλής.

H τρίμηνη προθεσμία αναστέλλεται κατά τη διάρκεια των διακοπών της Bουλής. Δεν απαιτείται άδεια για τα αυτόφωρα κακουργήμα. ((Πάλι καλά))

Η Δικαστική λειτουργία

Άρθρο 9

Η δικαστική λειτουργία ασκείται από μη επαγγελματίες δικαστές, ήτοι κατά τα 2/3 από κληρωτούς, που κληρώνονται ανά
τετραετία από τους ενεργούς πολίτες (Δημότες) των Δήμων των Περιφερειών, για τα αντίστοιχα Δημοτικά και περιφερειακά
δικαστήρια και το 1/3 από διορισμένους νομικούς, ύστερα από γραπτό και προφορικό διαγωνισμό και με αξιοκρατικά κριτήρια,
επιστημονικής κατάρτισης και εγνωσμένου ήθους για το δικαστικό λειτούργημα.
((Αρκετά πρωτοποριακό, αν και θα μου άρεσε να εισαχθούν στην υποχρεωτική εκπαίδευση τα μαθησιακά εργαλεία που θα κάνουν
τους πολίτες ικανούς να δικάσουν. Δεν είναι τόσο απλό.))

Τα Δημοτικά πρωτοβάθμια δικαστήρια, ένα σε κάθε Δήμο, εκδικάζουν όλες τις υποθέσεις (ποινικές, αστικές, διοικητικές, πειθαρχικές)
σε πρώτο βαθμό για όλα τα αδικήματα που τελούνται εντός της τοπικής αρμοδιότητας του κάθε Δήμου.

Τα περιφερειακά δευτεροβάθμια δικαστήρια, ένα σε κάθε Περιφέρεια, στην έδρα της οποίας εκδικάζουν τις προσφυγές κατά
των αποφάσεων των πρωτοβάθμιων δημοτικών δικαστηρίων της Περιφέρειας σε δεύτερο βαθμό.

Το Πολιτειακό Δικαστήριο, ως ακυρωτικό, που συγκροτείται κατά το ½ από κληρωτούς πολίτες και κατά το ½ από μόνιμους
δικαστικούς λειτουργούς, το οποίο εκδικάζει τις προσφυγές κατά των αποφάσεων των δευτεροβάθμιων περιφερειακών
δικαστηρίων.

Ο θεσμός της εισαγγελίας καταργείται ως συντηρητικός και αντιδημοκρατικός. Ο κάθε πολίτης ή όποιος ασκεί πολιτειακό
λειτούργημα μπορεί να προσφεύγει στα δικαστήρια για οποιοδήποτε έγκλημα και κάθε αδίκημα αστικής, διοικητικής και
πειθαρχικής φύσης ή άλλη παραβατικότητα της κείμενης νομοθεσίας.
((Διαφωνώ. Ίσως να μην λειτουργεί καλά ο θεσμός. Ίσως η ισοβιότητα των εισαγγελέων και των δικαστών να είναι πρόβλημα.
Δεν μπορεί όμως να μην υπάρχει δημόσιος κατήγορος και δεν μπορεί τελικά ο δικαστής και ο κατήγορος να είναι το ίδιο πρόσωπο.
Σήμερα δεν ζούμε σε μία ασφαλή και προστατευμένη κοινωσνία στην οποία οι πολίτες μπορούν να εμπλέκονται σε υποθέσεις, ας
πούμε διαφθοράς και οργανωμένου εγγλήματος γιατί πολύ απλά φοβούντε. Είναι εκτεθημένοι. Και δεν μπορούν να ασχολούντε με την
δικαιοσύνη όταν γνωρίζουν ότι οι ίδιοι και η οικογέννια τους μπορούν να απειληθούν! Ίσςως σε μία μελλοντική κοινωνία με υψιλή παιδία
να μην χρειάζονται ούτε οι δικηγόροι παρά μόνο για τις εξαιρέσεις των πολιτών που δεν έχουν καλή απόδοση στα γράμματα. Οι νόμοι θα
είναι κατανοητοί και καλογραμμένοι και οι ειδηκοί δεν θα χρειάζονται.. ))

Οι δικαστές (κληρωτοί και μόνιμοι) οφείλουν να γνωρίζουν το Συνταγμα και τους νόμους της Πολιτείας και να αποδίδουν
ουσιαστική και αμερόληπτη δικαιοσύνη στον κάθε πολίτη, ο οποίος για την υπεράσπιση των υποθέσεών του δικαιούται να
προσλαμβάνει δικηγόρο της επιλογής του. Δικαστής, ο οποίος από πρόθεση ή βαριά αμέλεια, αδικεί πολίτη, παραπέμπεται στο
Πολιτειακό δικαστήριο, το οποίο αποκαθιστά την συντελεσθείσα αδικία.

Η δικαιοσύνη απονέμεται δωρεάν για όλους τους Πολίτες και χωρίς υπαίτια βραδύτητα, που μπορεί να εξανεμίζεται το δίκαιό τους.
((Αμην))
- - - - - - - - - - -

9 προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας για τη Συνταγματική Αναθεώρηση ( 02/06/2016 )
16.02.2017
http://www.syntagma-dialogos.gov.gr/?p=20084

1. Η διασφάλιση της προβλεπόμενης από το Σύνταγμα θητείας της Βουλής με κατάργηση της δυνατότητας προσχηματικών πολιτικών ελιγμών που κατατείνουν στην πρόωρη διάλυση της με επίκληση εθνικού θέματος ή λόγω αδυναμίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Μάλιστα για περαιτέρω ενίσχυση της κυβερνητικής σταθερότητας προτείνεται πενταετής θητεία της
Βουλής.

((Όχι. Είναι σαν να είμαστε συνεχώς σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ή πολέμου.))

3. Η δραστική περιστολή της δικαστικής προστασίας πολιτικών προσώπων με την αφαίρεση δικαστικών αρμοδιοτήτων από τη
Βουλή και την κατάργηση του άρθρου 86 περί ευθύνης Υπουργών. Επίσης, η βουλευτική ασυλία καλύπτει μόνο πολιτική δραστηριότητα των βουλευτών.

((Ναι αλλά: (Επίσης, η βουλευτική ασυλία καλύπτει μόνο πολιτική δραστηριότητα των βουλευτών.) Καμία ασυλία.))

4. Η επέκταση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας χωρίς να αλλάζει ο τρόπος εκλογής του και χωρίς η εκλογή
του να σχετίζεται με τη διάλυση της Βουλής.
((Όχι. Και πάλι εδώ βλέπουμε την τάση προς Προεδρικό σύστημα))

7. Η κατάργηση του μονοπωλίου της Ανώτατης Δημόσιας Εκπαίδευσης.
((Δεν θα υπάρχει κανένα τέτοιο μονοπώλιο αν η πολιτεία πιστοποιεί όλες τις σπουδές με δίκαιες και
διαφανής διαδικασίες))

8. H απλούστερη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος.
((Όχι. Αυτό πρέπει να γίνει μία και καλή. Όχι συνεχώς. Πως συμβαδίζει αυτό με το (5. Η αναπτυξιακή ώθηση με κίνητρα για την
προσέλκυση επενδύσεων με ασφαλές φορολογικό και ασφαλιστικό περιβάλλον και περαιτέρω προστασία της ιδιοκτησίας.);
Φυσικά δεν συμβαδίζει. Μία πολιτεία μπορεί να είναι σταθερή αν οι κανόνες της μένουν σταθεροί.))
- - - - - - - - - - - -

Προτάσεις των Ανεξάρτητων Ελλήνων για τη Συνταγματική Αναθεώρηση ( 21 Ιουνίου 2016 )
01.02.2017
http://www.syntagma-dialogos.gov.gr/?p=19887

Ο Πρόεδρος να έχει αυξημένες ρυθμιστικές εξουσίες, όπως αυτές ίσχυαν πριν την Αναθεώρηση του 1986.
((Γιατί αν με πρωθυπουργικό σύστημα αποτύχαμε θα πάμε καλά με πιο προεδρικό; Τι έγιναν τα αμεσοδημοκρατικά συνθήματα των ΑΝΕΛ;))

Προϋπόθεση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος με λαϊκή πρωτοβουλία είναι να το ζητήσει τουλάχιστον το 5% των εχόντων δικαίωμα ψήφου Ελλήνων πολιτών, με αίτηση τους στην οποία θα ορίζεται το θέμα και ο τρόπος υποβολής του στο εκλογικό σώμα. Η αίτηση αυτή θα υποβάλλεται εγγράφως στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας από τις κατά τόπους περιφέρειες που είναι
αρμόδιες για τη συγκέντρωση των αιτημάτων και τη διαβίβαση στην προεδρεία της δημοκρατίας.
((Το 5% είναι πολύ υψηλό νούμερο. Όλοι οι ψηφισμένοι πολιτικοί σε δήμους, περιφέρειες, βουλή και οι διευθυντές σε υπουργία
πόσοι είναι; Γιατί αυτοί οι τόσοι λίγοι να μπορούν να νομοθετούν και να θέτουν υπό την κρίση της Βουλής μόνο τις προτάσεις τους
και οι πολίτες να πρέπει να συγκεντρώσουν εκατοντάδες χιλιάδες αιτήσεις;))

Επίσης είναι απαραίτητο να αναθεωρηθεί το άρθρο 28, παρ. 3 του Συντάγματος σύμφωνα με το οποίο, η Ελλάδα προβαίνει ελεύθερα σε περιορισμούς ως προς την άσκηση της Εθνικής κυριαρχίας της με νόμο, που ψηφίζεται από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, θέτοντας ορισμένες προϋποθέσεις, όπως το σπουδαίο εθνικό συμφέρον και δεν θίγονται τα δικαιώματα του ανθρώπου και οι βάσεις του δημοκρατικού πολιτεύματος και γίνεται με βάση τις αρχές της ισότητας και με τον
όρο της αμοιβαιότητας.

(( Κανένας περιορισμός ως προς την άσκηση της Εθνικής κυριαρχίας. Χωρίς υπερβολή και η συζήτηση μόνο για αυτό το ενδεχόμενο
καταργεί το κράτος))


  8.  Η Αναθεώρηση του άρθρου 44 παρ. 1 του Συντάγματος που ρυθμίζει την έκδοση των πράξεων νομοθετικού περιεχομένου.
Ειδικότερα οι τροποποιήσεις αυτές εξειδικεύονται ως εξής:

Πρέπει να μειωθούν οι προθεσμίες που ορίζονται για την κύρωση από την Βουλή των ΠΝΠ και συγκεκριμένα:

Η οριζόμενη προθεσμία αντί των 40 ημερών να μειωθεί σε 15 ημέρες.

Η προθεσμία επίσης που ορίζει ότι, αν οι ΠΝΠ δεν υποβληθούν στη Βουλή μέσα στις προαναφερόμενες προθεσμίες ή αν
δεν εγκριθούν από τη Βουλή, παύουν να ισχύουν σε 3 μήνες από την υποβολή τους, πρέπει να συντομευθούν σε ένα (1) μήνα,
αφού το έκτακτο γεγονός δεν μπορεί να έχει μεγαλύτερη διάρκεια και εάν έχει τούτο να κρίνεται με συμπληρωματική πράξη
με τις ίδιες πάντοτε προϋποθέσεις για την έκδοσή της.

((Απαράδεχτα πράγματα. Οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου και οι εγκύκλιοι δεν μπορούν να υπάρχουν καθόλου. Η βουλή ψηφίζει ή όχι νόμους. Όλα τα υπόλοιπα είναι εξουσιαστικά εργαλεία τα οποία καταστρέφουν την δημοκρατία))


Καθιέρωση σταθερού εκλογικού συστήματος.
Καθιέρωση σταθερού φορολογικού συστήματος.
Θέσπιση διατάξεων για την ενίσχυση της διαφάνειας και της αντικειμενικότητάς των ΜΜΕ.
Θέσπιση ρητής πρόβλεψης για την προστασία της εθνικής ταυτότητας και της ελληνικής γλώσσας. Θέσπιση πλήρους διαφάνειας στα οικονομικά των κομμάτων. Ανάθεση του ελέγχου του «πόθεν έσχες» των πολιτικών προσώπων σε ειδικό σώμα, αποτελούμενο αποκλειστικά από
ανώτατους λειτουργούς των τριών Ανώτατων Δικαστηρίων της Χώρας. Ενίσχυση της επιτροπής αυτής με ειδικούς επιστήμονες, εμπειρογνώμονες του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος και δύο (2) πολίτες (με κλήρωση, κατά τα πρότυπα της κλήρωσης των ενόρκων), ώστε να ελέγχεται ουσιαστικά το «πόθεν έσχες» όλων των πολιτικών προσώπων, των αξιωματούχων του Κράτους και κάθε δημόσιου λειτουργού. Αναθεώρηση της οργάνωσης και λειτουργίας των Ανεξάρτητων Αρχών. Αναθεώρηση του άρθρου 16, για την ίδρυση και λειτουργία μη κρατικών Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.
Θεσμοθέτηση τεσσάρων (4) Μόνιμων Υφυπουργών: Εξωτερικών, Εθνικής Παιδείας, Προϋπολογισμού και Ναυτιλίας. Αναθεώρηση του άρθρου 24 για την προστασία του περιβάλλοντος.
((Κατ' αρχήν όλα αυτά είναι ωραία αλλά δεν υπάρχει καμία ανάλυση))
- - - - - - - - - - - - -

Προτεινόμενο Σύνταγμα των: Ν. Αλιβιζάτου, Π. Βουρλούμη, Γ. Γεραπετρίτη, Γ. Κτιστάκι, Στ. Μάνου, Φ. Σπυρόπουλου ( 5 Ιουνίου 2016 )
01.02.2017
http://www.syntagma-dialogos.gov.gr/?p=19898
  Πλήρες Κείμενο του Προτεινόμενου Συντάγματος των:
Ν. Αλιβιζάτου Π. Βουρλούμη Γ. Γεραπετρίτη Γ. Κτιστάκι Στ. Μάνου Φ. Σπυρόπουλου

((Αυτή η πρόταση είναι βατή και ευκολοδιάβαστη, αρκετά σαφή. Όμως δεν είναι αμεσοδημοκρατική πρόταση. Είναι άλλη μία πρόταση που μας πηγαίνει σε ένα πιο Προεδρικό σύστημα. ))

((Επιμέρους:))

Άρθρο 6 (7)

    Έγκλημα δεν υπάρχει ούτε ποινή επιβάλλεται χωρίς νόμο που ισχύει πριν από την τέλεση της πράξης και ορίζει τα στοιχεία της.
Κάθε κατηγορούμενος τεκμαίρεται ότι είναι αθώος έως ότου αποδειχθεί δικαστικά η ενοχή του. Ποτέ δεν επιβάλλεται ποινή
βαρύτερη από εκείνη που προβλεπόταν κατά την τέλεση της πράξης.
    Τα βασανιστήρια, υπό οποιαδήποτε μορφή, απαγορεύονται και τιμωρούνται, όπως νόμος ορίζει.
    Η θανατική ποινή απαγορεύεται.
    Το κράτος οφείλει, ύστερα από δικαστική απόφαση, πλήρη αποζημίωση σε όσους καταδικάστηκαν, κρατήθηκαν προσωρινά
ή με άλλον τρόπο στερήθηκαν άδικα ή παράνομα την προσωπική τους ελευθερία.

((  Η πρώτη πρόταση σε αυτό το άρθρο ( Έγκλημα δεν υπάρχει ούτε ποινή επιβάλλεται χωρίς νόμο που ισχύει πριν από την τέλεση της πράξης και ορίζει τα στοιχεία της.) φανερώνει δύο βασικές αδυναμίες της πολιτείας μας και της ελληνικής δικαιοσύνης.
Πρώτον. Είναι αδύνατον να προβλεφθούν και να καταγραφούν και να κατηγοριοποιηθούν σε νόμιμες ή παράνομες, όλες οι
ανθρώπινες δραστηριότητες. Κάτι το λογικό. Δεύτερον. Με αυτήν την ρύθμιση το κράτος δικαίου είναι αδύνατο να διαφυλάξει τα ανθρώπινα δικαιώματα και να παρακολουθήσει αποτελεσματικά την εξέλιξη του οργανωμένου εγκλήματος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το ηλεκτρονικό έγκλημα.))

Άρθρο 22 (26)

    H νoμoθετική λειτoυργία ασκείται από τη Boυλή και τoν Πρόεδρo της Δημoκρατίας.

    H εκτελεστική λειτoυργία ασκείται από τoν Πρόεδρo της Δημoκρατίας και την Kυβέρνηση.

    H δικαστική λειτoυργία ασκείται από τα δικαστήρια· oι απoφάσεις τoυς εκτελoύνται στo όνoμα τoυ ελληνικoύ λαoύ.
(( Δεν είναι θεμιτό ο Πρόεδρος να είναι και νομοθέτης και κυβερνήτης. Η διάκριση των εξουσιών παραβιάζεται ))

Άρθρο 25 (29)

    Η ίδρυση και λειτουργία πολιτικών κομμάτων είναι ελεύθερη.

    Η οργάνωση και η δράση των πολιτικών κομμάτων οφείλει να εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Το δικαστήριο που είναι αρμόδιο για την ανακήρυξη συνδυασμών μπορεί, είτε αυτεπαγγέλτως είτε ύστερα από αίτημα του Υπουργού Εσωτερικών, να απαγορεύσει τη συμμετοχή σε προκηρυχθείσες εκλογές πολιτικού κόμματος, η ηγεσία του οποίου παροτρύνει συστηματικά ή ανέχεται τη χρήση βίας. Η απόφαση λαμβάνεται σε συμβούλιο και μπορεί να αφορά και συγκεκριμένους κάθε φορά υποψηφίους, όπως νόμος ορίζει. Η απαγόρευση μπορεί να επεκταθεί και στις
εκλογές των οργάνων της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    Επιτρέπεται η οικονομική ενίσχυση των πολιτικών κομμάτων από το κράτος, για τις εκλογικές και τις λειτουργικές τους δαπάνες.
Το ύψος της κρατικής ενίσχυσης δεν μπορεί να υπερβαίνει κάθε χρόνο το διπλάσιο των εσόδων κάθε κόμματος από ιδιωτικές ενισχύσεις. Νόμος ορίζει τις εγγυήσεις διαφάνειας για τις εκλογικές δαπάνες και την οικονομική διαχείριση των κομμάτων, των βουλευτών και των υποψηφίων βουλευτών. Με τον ίδιο νόμο μπορεί να επιβληθεί ανώτατο όριο εκλογικών δαπανών, να απαγορεύονται ορισμένες μορφές προεκλογικής προβολής και να καθορίζονται οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες η παράβαση των σχετικών διατάξεων συνιστά λόγο έκπτωσης από το βουλευτικό ή άλλο αξίωμα. Με νόμο μπορούν να επεκταθούν οι ρυθμίσεις της παρούσης παραγράφου και στους υποψηφίους για άλλες αιρετές θέσεις.

    Ο έλεγχος για την τήρηση των διατάξεων της προηγούμενης παραγράφου ασκείται από επιτροπή υπό την προεδρία Υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία συγκροτείται κατά πλειοψηφία από ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς, όπως νόμος ορίζει. Στην επιτροπή αυτή μετέχει χωρίς δικαίωμα ψήφου και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

    Απαγορεύονται απολύτως οι οποιασδήποτε μορφής εκδηλώσεις υπέρ ή κατά πολιτικού κόμματος στους δικαστικούς λειτουργούς και σε όσους υπηρετούν στις ένοπλες δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας. Απαγορεύονται απολύτως οι οποιασδήποτε μορφής εκδηλώσεις υπέρ ή κατά πολιτικού κόμματος, κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, στους υπαλλήλους του δημοσίου, των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και γενικά των δημόσιων νομικών προσώπων.

(( Διαφωνώ γενικά. Αντί για όλα αυτά εγώ θα έγραφα. Η πολιτική συνεργασία όλων των πολιτών επιτρέπεται για επιμέρους ζητήματα.  Το κράτος μπορεί να παρέχει τα μέσα και την υλικοτεχνική υποστήριξη για αυτόν τον σκοπό και για την ανάδειξη και προβολή όλων των πολιτικών απόψεων και προτάσεων.))
((Δεν χρειάζονται παρατάξεις, κόμματα, ούτε καμία χρηματοδότηση, ούτε καμία εποπτεία, ούτε τα δικαστήρια να αποφασίζουν.
Ειδικότερα  (Το ύψος της κρατικής ενίσχυσης δεν μπορεί να υπερβαίνει κάθε χρόνο το διπλάσιο των εσόδων κάθε κόμματος
από ιδιωτικές ενισχύσεις.) Τι διαφορά έχει αυτό από το "Με τον παρά μου γαμώ και την κυρά μου;"))
((Αν οι πολίτες σέβονται την πολιτεία, ένα σαφές και δίκαιο Σύνταγμα και σαφείς και δίκαιους νόμους μπορούν να συνεργάζονται για να αυτο-κυβερνούνται και να νομοθετούν. Όλα τα υπόλοιπα είναι περιττά και δεν ευνοούν το κοινωνικό σύνολο.))

Άρθρο 26 (30)
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ρυθμιστής του πολιτεύματος. Εκλέγεται από ειδικό σώμα εκλεκτόρων για περίοδο έξι ετών.Το αξίωμα του Προέδρου είναι ασυμβίβαστο με οποιοδήποτε άλλο αξίωμα, θέση ή έργο.
Η προεδρική περίοδος αρχίζει από την ανάληψη των καθηκόντων του Προέδρου. Επανεκλογή του ίδιου προσώπου στη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν επιτρέπεται.
((Με χιούμορ. Αν είχαμε βασιλεία θα πρότεινα όλοι οι υποψήφιοι βασιλιάδες να δίνουν διαγωνισμό ΑΣΕΠ με πολύ αυστηρά κριτήρια και να
περνάνε από όλες τις πιθανές δοκιμασίες, αθλοπαιδιές, σορβάιβορ. Επίσης τεστ  υγείας, ηγεσίας, τεστ αντοχής, τεστ μνήμης, τεστ παπ για της Βασιλοπούλες. Όλα τα τεστ. Μετά την ανάδειξη των 100 πρώτων. Αυτοί θα πέρναγαν κι άλλα τεστ σε περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας για ένα χρόνο, στο οποίο θα αναλάμβανα ο κάθε ένας, η κάθε μία την πολιτεία. Μετά από αυτό οι θα αναδεικνύονταν οι δέκα πρώτοι/πρώτες. Ο πρώτος θα εποπτεύει τους άλλους εννιά που θα κυβερνούν και θα μπορεί να τους αντικαταστήσει. Άρα Βασιλιάς ή Βασίλισσα θα είναι ο δεύτερος/η στην βαθμολογική κατάταξη. Όμως αρκετά με τους αναχρονιστικούς θεσμούς και τις ιδέες που μας γυρίζουν στο παρελθόν. Αρκετά με τους Προέδρους που θα είναι οι Αρχηγοί και οι Ηγεμόνες ολόκληρων λαών. Αρκετά με τους πολιτειακούς θεσμούς που παράγουν ανεύθυνους υπηκόους αντί για υπεύθυνους πολίτες. Αρκετά και με έμενα και τα σχόλια μου. Νομίζω ότι το τερμάτισα!))


Άρθρο 43 (47)


    Σε περίπτωση ένοπλης σύρραξης ή άλλου δημόσιου κινδύνου που να απειλεί άμεσα τη ζωή του έθνους ή την ελεύθερη λειτουργία
του δημοκρατικού πολιτεύματος, η Βουλή, με απόφασή της που λαμβάνεται ύστερα από πρόταση της Κυβέρνησης, μπορεί να
αναστείλει την ισχύ, σε ολόκληρη την επικράτεια ή σε τμήμα αυτής, του συνόλου ή μέρος των διατάξεων των άρθρων 4 παρ.
4, 5, 7, 8, 10, 11, 13, 16, 18 παρ. 2, 19, 79 παρ. 3. Μπορεί επίσης να θέτει σε εφαρμογή τον νόμο για την κατάσταση πολιορκίας και να συνιστά εξαιρετικά δικαστήρια. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δημοσιεύει την απόφαση της Βουλής.

Με την απόφαση της Βουλής ορίζεται η διάρκεια ισχύος των επιβαλλόμενων μέτρων, η οποία δεν μπορεί να υπερβεί τις δεκαπέντε
ημέρες.

    Σε περίπτωση απουσίας της Βουλής ή αν συντρέχει αντικειμενική αδυναμία να συγκληθεί εγκαίρως, τα μέτρα της προηγούμενης παραγράφου λαμβάνονται με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται ύστερα από πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου. Το διάταγμα υποβάλλεται από την Κυβέρνηση στη Βουλή για έγκριση μόλις καταστεί δυνατή η σύγκλησή της, ακόμη και αν έληξε η βουλευτική περίοδος ή η Βουλή έχει διαλυθεί, και πάντως μέσα σε πέντε ημέρες το αργότερο.

    Η διάρκεια των κατά τις προηγούμενες παραγράφους μέτρων μπορεί να παρατείνεται ανά δεκαπενθήμερο μόνο με προηγούμενη απόφαση της Βουλής, η οποία συγκαλείται ακόμη και αν έχει λήξει η βουλευτική περίοδος ή η Βουλή έχει διαλυθεί.
((Το κόλπο της αναστολής άρθρων του Συντάγματος πρέπει να καταργηθεί))

Άρθρο 74 (88)
Οι δικαστικοί λειτουργοί είναι ισόβιοι. Ο διορισμός τους ως δοκίμων και τακτικών, καθώς και κάθε μεταβολή της υπηρεσιακής κατάστασής τους διενεργείται με προεδρικό διάταγμα ύστερα από πρόταση του Υπουργού Δικαιοσύνης, η οποία υποβάλλεται εντός μηνός από τη σχετική απόφαση του αρμόδιου Δικαστικού Συμβουλίου. Σε περίπτωση διαφωνίας του Υπουργού Δικαιοσύνης αποφαίνεται η Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου.
((Μεγάλο πρόβλημα η ισόβιοι δικαστές, πολιτικοί, φυλακισμένοι, γενικά. Σαπίζει το μυαλό. Κάθε 5 με 7 χρόνια ο άνθρωπος χρειάζεται
ανανέωση διαφορετικά γίνεται κάτι σαν ρομπότ και σκουριάζει.))

-
Άρθρο 76 (90)

Η προαγωγή στη θέση του Προέδρου και του Εισαγγελέα του Ανώτατου Δικαστηρίου διενεργείται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με επιλογή από κατάλογο τριών υποψηφίων, ο οποίος καταρτίζεται από την ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου. Η απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι δικαστικώς ανέλεγκτη.
((Έχουμε κάποια προβλήματα στην Ελληνική δικαιοσύνη. Δεν νομίζω ότι λύνονται έτσι.))
- - - - - - - - - - - - - - - - - -

Πρόταση των Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας για την αναθεώρηση διατάξεων του Συντάγματος ( 2 Δεκεμβρίου 2014 )
01.02.2017
http://www.syntagma-dialogos.gov.gr/?p=19876

((Το πιο δυσκολοδιάβαστο κείμενο!!! Και αυτό υπέρ της Προεδρικής))

8. Άρθρα 51 παρ. 1, 53 παρ. 1 και 2, 54 παρ. 1 και 3, 56 παρ. 1, εδ. α΄, 58, 60 παρ. 2, 62, 63, 68 παρ. 2 και 3, 70 παρ. 6, 73 παρ. 3 και 4, 74 παρ.
1, 2 και 6, 75, 78, προσθήκη παραγράφων 6 και 7, και 79, προσθήκη παραγράφου 9, του Συντάγματος

Η βαθειά οικονομική και κοινωνική κρίση που βιώνει ο Ελληνικός Λαός έχει ασκήσει, όπως ήδη επανειλημμένως τονίσθηκε, καταλυτική επιρροή και στο πεδίο των θεσμών, ιδίως δε εκείνων της Νομοθετικής Εξουσίας.  Οι κείμενες διατάξεις του Συντάγματος, ακόμη και μετά τις διαδοχικές αναθεωρήσεις τους, αποδεδειγμένως δεν επαρκούν πλέον προκειμένου η Νομοθετική Εξουσία να διαδραματίσει τον ρόλο της σύμφωνα με την αποστολή της και, πρωτίστως, ν’ αποτελέσει πραγματικό θεσμικό αντίβαρο στην παγιούμενη οιονεί «κυριαρχία» της Εκτελεστικής Εξουσίας και σε νομοπαραγωγικό, ακόμη, επίπεδο.  Εξ ου και αναδεικνύεται προδήλως αναγκαία η ενίσχυση της Νομοθετικής Εξουσίας, ώστε ν’ ανταποκριθεί αποδοτικώς στις σύγχρονες προκλήσεις της θεσμικής και πολιτικής της αποστολής.  Τούτο προϋποθέτει αναθεωρητική παρέμβαση ως προς τρεις κατηγορίες διατάξεων του Συντάγματος:  Ήτοι πρώτον, ως προς τις διατάξεις του εκείνες που αφορούν την ανάδειξη και την συγκρότηση της Βουλής.
Δεύτερον, ως προς τις διατάξεις του εκείνες που αφορούν το θεσμικό καθεστώς των Βουλευτών. Και, τρίτον, ως προς τις διατάξεις του εκείνες που αφορούν τον κοινοβουλευτικό έλεγχο και την, lato sensu, άσκηση της νομοθετικής λειτουργίας της Βουλής και της αντίστοιχης νομοπαραγωγικής δραστηριότητας.  Με γνώμονα τον κατά τ’ ανωτέρω θεσμικό και πολιτικό
προσανατολισμό προτείνουμε την αναθεώρηση των ακόλουθων άρθρων του Συντάγματος, που ρυθμίζουν την οργάνωση και λειτουργία της Νομοθετικής Εξουσίας:

α) Κατά πρώτο λόγο των εξής άρθρων, τα οποία αφορούν την ανάδειξη και την συγκρότηση της Βουλής, ως κορυφαίου οργάνου της Πολιτείας, λόγω της αυξημένης δημοκρατικής της νομιμοποίησης.

α1) Του άρθρου 51 παρ. 1, προκειμένου να μειωθεί ο αριθμός των Βουλευτών, εφόσον αποφασισθεί αναθεωρητικώς ότι ο σημερινός αριθμός είναι μεγάλος.  Τούτο μπορεί να επιτευχθεί μέσω της πρόβλεψης ότι ο αριθμός των Βουλευτών δεν μπορεί να είναι μικρότερος από εκατόν πενήντα ούτε μεγαλύτερος από διακόσιους.  Σ’ αυτήν την περίπτωση προτείνουμε να κριθεί, συνδυαστικώς, αναθεωρητέο και το άρθρο 54 παρ. 3, ώστε ν’ αναπροσαρμοσθεί, εάν βεβαίως θεωρηθεί τελικώς απαραίτητο, το ποσοστό των Βουλευτών που εκλέγονται ενιαίως σ’ ολόκληρη την Επικράτεια. Περαιτέρω, στο πλαίσιο της αναθεώρησης και του άρθρου 54 παρ. 3 –ενδεχομένως σε συνδυασμό με το άρθρο 53 παρ. 2- πρέπει να διευκρινισθεί, με συγκεκριμένη ρύθμιση, πως αντιμετωπίζεται το ζήτημα που δημιουργείται όταν, μετά την παραίτηση Βουλευτή Επικρατείας, παραιτούνται και όλοι οι αναπληρωματικοί του στον κατάλογο των ομοίων υποψηφίων Βουλευτών του οικείου Πολιτικού Κόμματος.
((Δεν το κατάλαβα))

α3) Του άρθρου 81 παρ. 3 και 4, προκειμένου να καθιερωθεί μια μορφή ασυμβιβάστου μεταξύ μέλους της Κυβέρνησης ή Υφυπουργού και Βουλευτή, με την αυτονόητη βεβαίως εξαίρεση του Πρωθυπουργού και του ή των τυχόν Αντιπροέδρων της Κυβέρνησης.  Συγκεκριμένα, η εν γένει πολιτική και ιδίως η κοινοβουλευτική εμπειρία έχει καταδείξει ότι το μέλος της Κυβέρνησης
ή ο Υφυπουργός που είναι και Βουλευτής αφιερώνει, κατ’ ανάγκην, σημαντικό μέρος του κυβερνητικού του χρόνου προκειμένου να είναι συνεπής και προς τα βουλευτικά του καθήκοντα έναντι των εκλογέων του.  Εξ ου και οι πολλαπλοί αντίστοιχοι περισπασμοί ή και τ’ αναπόφευκτα πολιτικά διλήμματα, ενόψει λήψης σημαντικών αποφάσεων μ’ ανάλογο πολιτικό κόστος.  Αυτός είναι ο λόγος, για τον οποίο προτείνουμε να καθιερωθεί συνταγματικώς, στο πλαίσιο του άρθρου 81 παρ. 3 και 4 –και σε συνδυασμό, όπως ήδη επισημάνθηκε, με την αναθεώρηση των άρθρων 53 παρ. 1 και 2 και 60 παρ. 2- η αρχή του ασυμβιβάστου του αξιώματος του Βουλευτή μ’ εκείνο του μέλους της Κυβέρνησης ή του Υφυπουργού.  Το ασυμβίβαστο τούτο θα μπορούσε να λάβει τις εξής δύο μορφές: Πρώτον –και πιο ορθολογικό κοινοβουλευτικώς- να συνεπάγεται και απαγόρευση ανάκτησης της ιδιότητας του Βουλευτή,
μετά την καθ’ οιονδήποτε τρόπο απομάκρυνσή του από κυβερνητικό σχήμα, ως το τέλος της βουλευτικής περιόδου.  Ή, δεύτερον, να επιτρέπεται η ανάκτηση της ιδιότητας του Βουλευτή, και πάλι μετά την καθ’ οιονδήποτε τρόπο απομάκρυνσή του από το κυβερνητικό σχήμα και ως το τέλος της βουλευτικής περιόδου, μ’ αντίστοιχη όμως απώλεια της ιδιότητας του Βουλευτή από
την πλευρά του αναπληρωματικού εκείνου, ο οποίος ενδιαμέσως είχε ασκήσει βουλευτικά καθήκοντα.

((Όταν οι ψηφοφόροι ψηφίζουν, ψηφίζουν κατ' αρχάς για κυβέρνηση και δευτερευόντως για μέλη του κοινοβουλίου. Θεωρώ ασέβεια προς τους ψηφοφόρους το ασυμβίβαστο βουλευτή - μέλους κυβέρνησης. ))
- - - - - - - -

Παρουσίαση από τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα των προτάσεων της κυβέρνησης για τη Συνταγματική
Αναθεώρηση ( 25 Ιουλίου 2016 )
http://www.syntagma-dialogos.gov.gr/?p=20077

((Η μόνη πρόταση που έχει συνθήματα για προτάσεις. Αλλαγές που έχουν γίνει σε εκλογικό νόμο και άλλα άσχετα.))

Όπως όλοι γνωρίζετε τη περασμένη Πέμπτη, η Απλή Αναλογική έγινε νόμος του Κράτους. Πρόκειται για μια μεγάλη θεσμική τομή για το πολιτικό σύστημα. Η Απλή Αναλογική θα ισχύσει από τις μεθεπόμενες εκλογές και η Βουλή που θα προκύψει τότε, θα υπόκειται στις ρυθμίσεις ενός Νέου Συντάγματος. Και δεύτερον, την υποχρέωση, Πρωθυπουργός, εκτός φυσικά των υπηρεσιακών, να ορίζεται αποκλειστικά αιρετός από το λαό, δηλαδή μόνο εν ενεργεία Βουλευτής. Και εδώ βρισκόμαστε στον αντίποδα προτάσεων που αποθεώνουν τους τεχνοκράτες Πρωθυπουργούς αλλά και τους τεχνοκράτες Υπουργούς.
-
Τη δυνατότητα διενέργειας Δημοψηφίσματος με λαϊκή πρωτοβουλία και συλλογή άνω του 1 εκατομμυρίου υπογραφών, για ψηφισμένο νόμο, με εξαίρεση, βεβαίως, νόμους που αφορούν τα δημοσιονομικά ζητήματα.

Αλλά και τη δυνατότητα διενέργειας Δημοψηφίσματος με λαϊκή πρωτοβουλία και συλλογή άνω του 1 εκατομμυρίου υπογραφών για  νομοθετική πρωτοβουλία από τους ίδιους τους πολίτες.
(( Και πάλι εδώ βλέπουμε πόσο απομακρύνεται το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος αν είναι να συγκεντρωθούν τόσες πολλές υπογραφές..))

Είναι λοιπόν κάτι περισσότερο από αναγκαίο να καταργηθεί το ακατανόητο προνόμιο της ασυλίας και οι Βουλευτές να αντιμετωπίζονται ποινικά, όπως κάθε πολίτης, με την πιθανή, ενδεχομένως, εξαίρεση για αδικήματα που σχετίζονται άμεσα με την εκτέλεση των καθηκόντων τους ως μελών της εθνικής αντιπροσωπείας.
((Καμία εξαίρεση))
Και πάνω από όλα είναι ανάγκη να τροποποιηθεί ριζικά η διάταξη που ρυθμίζει τα περί της ευθύνης των Υπουργών.

Η κατάπτυστη αυτή ρύθμιση που θέσπισε στην πραγματικότητα το ακαταδίωκτό τους, με την ειδική πρόβλεψη για την σύντομη παραγραφή των αδικημάτων των Υπουργών και πρώην Υπουργών.

Δεν αποκλείουμε δηλαδή, αν κριθεί σκόπιμο, ακόμη και διεξαγωγή δημοψηφίσματος, όπως δίνει τη δυνατότητα το ίδιο το Σύνταγμα.
((Δεν χρειάζεται δημοψήφισμα. Ρώτα όποιον θέλεις. Ασυλίες στην δημοκρατία δεν χωράνε))
- - - - - - - - - - - - -

Motivator Damian


florabox.gr

skoulikinet.blogspot.gr
www.skouliki.net   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου